Şeyhli’de Doğal Hayat

Ekoloji, yaşadığın alanı tanıma, uyum sağlama bir diğer deyişle evinde kendinle ve diğer canlılarla huzur içinde yaşamanın bilimidir. Köy kavramı ise; doğanın içinde yer alan, kentte uzak olduğu için çevre kirliliğinin ve insan kalabalığının yarattığı sorunların uzağında bulunan bu uzaklıktan da olsa kısmı özerkliği bulunan yerleşim birimidir. Şehrin kalabalığından uzaklaşma isteği beni kısa bir araştırmadan sonra Şeyhli Eko Turizm Köyü’ne  getirdi.

Karadeniz’in her köşesinde olduğu gibi yeşilini ve doğal güzelliklerini koruyabilmiş Şehli Köyünü farklı kılan köyün turizmle tanışmış misafir ağırlıyor olması. Köye geldiğinizde yöresel kıyafetler ve folklor ekibiyle karşılanıyorsunuz.

Köy evinde organik sabah kahvaltısı tadına doyum olmaz lezzetleri ;köy tereyağı, balı, reçeli, peyniri, zeytini, bahçeden toplanan yeşillikleri, birde buna doğa içinde temiz hava eklenince değme keyfine…

Muhteşem kahvaltının ardından yer ateşinin közünde yaptığımız Türk kahvemizi de içiyoruz fındık ağaçlarının gölgesinde….her yer yeşil, her yer oksijen, her yer organik; damarlarımda oksijenin dolaştığını hissediyorum…

Doğayı keşfetmek için bahçeye gitme zamanı geldiğinde fotoğraf makinamı ve sepetimi yanıma aldım.. Çok çeşit vejeteryan mutfağı olan Giresun’un, yöre halkıyla beraber tarlarda çalışıp, bahçelerden sebze toplamak inanılmazdı… şehirden kaçıp gelen biri için yaşamayı hayal bile edemiyeceği bir imkan.. çok teşekkür ederim Ümmühan hanım.

Dalından kendi ellerinle topladığın taze taze sebze ve meyvelerden yemekler ve reçeller yaptık. Doğal köy hayatı, keyifli bir yaşam ortamı, doğanın içinde huzurlu ve ister istemez sakinsin ne bir klakson sesi, ekzoz dumanı nede fabrika bacalarından çıkan kötü koku var….Tekrar şarj ediliyormuş gibiyim….

Zengin yeşilliklerden oluşan akşam yemeği ünlü gürmelere taş çıkaracak kadar iddialı, hele odun ateşinin üzerinde sacda pişirdiğimiz köy ekmekleri ayran kokulu tereyağ ile mis gibi..

Tam bir tatil; günün akşamında animasyon da düşünülmüş. Canlandırma kına gecesi yöresel kıyafetlerimizi giydik yörenin kültürünü tam anlamıyla yaşatılan düğünde kına yakılması, güvey asma, davullu zurnalı gelin alma gibi bir Karadeniz köyünde ne yaşanması ne yapılması gerekiyorsa o yörenin insanın hayatına uyum sağlamak yaşadıklarını yaşamak keyif verici, eğitici bir o kadar eğlenceli…

Günün yorgun büyüsünü atmak için odalarımıza çekildiğimizde tertemiz tek tek nakış edilmiş göz nuru kanaviçe yastık ve yorganla bezenmiş yatak tablo gibi duruyordu ……

….. ve sabah kuş sesleriyle erkenden uyanmıştım.

 

Emel Yavuz.

 

 

 

Leave a Comment