Giresun Yayla Şenlikleri

 

Yaz’a merhaba dercesine bir grup memleket sevdalısının özlem fikrinden doğan yayla şenlikleri çok eğlenceli ve coşkulu geçer. Herkes alır heybesini gelir şenlik alanına yer, içer, oyunlar oynanır, halaylar çekilir, alış verişler yapılır. Bir çok ünlünün ağası seçildiği şenlikler geleneksel hale gelmiş her yıl düzenli olarak çayırlarda yata yuvarlana kutlanır. Yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapan yayla şenlikleri Giresun’da turizm gelişmesinde bölgeye büyük katkı sağlamaktadır.

Buz gibi suyundan içen, oksijen deposu çam ormanlarında yürüyüş yapan, kekik kokulu mis gibi dumanı üstünde kuzu etinin tadını damağında hisseden doğa sever misafirlerini her yıl temmuz ve ağustos aylarında kapılarını ziyaretçilerine açar. Yayla şenliklerine katılacaksanız kamp malzemelerinizi ve fotoğraf makinanızı yanınıza almayı unutmayın gece boyunca çayırlarda konaklayabilir, sazlı sözlü hoşca vakit geçirebilirsiniz bizden söylemesi…

Her yıl düzenli gerçekleştirilen yayla şenlikleri arasında;

ÇIKRIKKAPI ŞENLİĞİ: YAĞLIDERE;Temmuz ayının ilk haftası gerçekleşen Çıkrıkkapı Yayla Şenliği yayla kültürünün yaşatılması ile birlikte bölgenin tanıtımı sağlanır.

KARAOVACIK YAYLA ŞENLİĞİ: ESPİYE; Temmuz ayının 2. haftası 8-10 temmuz tarihleri arasında gerçekleşir. Mahalli sanatçılar eşliğinde festival havasında geçer .
KÜMBET YAYLA ŞENLİĞİ:DERELİ; Temmuz ayının 2. haftası eğlencenin doruklarında festival havasında oldukça görkemli kutlanır.
PAŞAKONAĞI YAYLA ŞENLİĞİ:BULANCAK; Temmuz ayının 2 haftası kutlanır . Şenlik boyumca şiir ve müzik dinletileri, ödüllü yarışmalar, eğlenceli etkinlikler yapılır.
YAŞMAKLI AĞAÇBAŞI YAYLASI OTÇU GÖÇÜ ŞENLİĞİ: DOĞANKENT; Temmuz ayının 4.haftası gerçekleşir.Geleneksel kültürümüzün temsil edildiği şenlikler, toplumda birlik ve beraberlik ruhunun arttırılması ve kaynaşmanın sağlanması dışında, yapıldığı yerleşim biriminin  kültür zenginliğini de tanıtmayı amaçlıyor.
SAĞRAK GÖLÜ YAYLA ŞENLİĞİ:DERELİ;Temmuz ayının 4. haftası gerçekleşir. Şenliğin ilk gününde şenlik ateşi yakılır, toplu horon ve havai fişek gösterisi ile konser düzenlenir, halk oyunları gösterileri, yayla ağası seçimi, at yarışları ve yöresel ödüllü yarışmalar düzenlenir. Şenlik mahalli sanatçıların konserleri ile son bulur.
BEKTAŞ YAYLA ŞENLİĞİ:DERELİ; Temmuz ayının son haftası 30-31 tarihleri arasında gerçekleşir. Kültür ve sanat festivali havasında görkemli olarak kutlanır.
GÜLLEĞEN ŞENLİĞİ:KEŞAP; Temmuz ayının son haftası gerçekleşir.
BAL FESTİVALİ:ÇAMOLUK;Ağustos ayının 3. haftası 20-21 Ağustos tarihlerinde gerçekleşir. Çamoluk ilçesinin gelir kaynağı olan balın tanıtımı için geleneksel olarak her yıl düzenlenir. En iyi balın seçimi için ödüllü yarışma düzenlenir. Yarışma sonrasında yerel sanatçılardan oluşan konserle festival son bulur.

 

Emel Yavuz…

Leave a Comment